Optikák, irányzékok az airsoftban

Célzás szerepe a csapatban

A megfelelő replika manipulációt, és annak célzását többek között azért várjuk el a tagjainktól, hogy CQB-ban ne egymást végig-flagelve történjen egy szobába behatolás, illetve az esetleges célpontokat effektív tűz alatt tudják tartani.

A célzás altípusai

Az aktív célzásnak kettő fajtáját különböztetném meg: az egyik,  amikor az optikát vagy irányzékot csak referencia pontként használjuk, illetve amikor az előbb említett eszközökön ténylegesen keresztül nézve célzunk. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a következő fejezetekben erre térek ki.

A pont lövészetnél egy fokkal jobb eredményeket produkál, amikor a replikánkon lévő irányzékot referenciaként használjuk. Ez a stílusú lövészet főleg CQB környezetben előnyös, amikor tudjuk, hogy az adott objektumban csak ellenséges erővel fogunk találkozni. Mindenféleképpen figyelembe kell vennünk, hogy  az amúgy is magas optikánk felett nézünk el, így még nagyobb height over bore-ról beszélünk. Ezt azt eredményezi, hogy a lövéseink jóval az általunk megítélt 180 fok alatt fognak becsapódni. Ennek a lövészetnek viszont a dinamikusság az előnye, mivel közben nem takarunk ki semmit a horizontális látóterünkből, így a jobbról és balról érkező fenyegetésekre is ugyanolyan gyorsan tudunk reagálni.

Ennek az ellentéte, amikor valóban átnézünk az irányzékunkon: itt valamivel kisebb height over bore-al kell számolnunk, és a célkeresztünk állandó pozícióban marad a fegyverhez képest. Ezzel a CQB-hez elengedhetetlen helyzetismeretünket (situational awerness) csökkentjük, mivel az optika sziluettje ki fog takarni néhány fokot a látómezőnkből. Ez pedig halmozottan igaz a magnified optikákra, amik még tovább szűkítik az általunk belátott szöget. Éppen ezért ezeket nyílt térben, nagy távolságnál érdemes használni.

Irányzék típusok, és tudnivalóik

 

Nyílt irányzék – Iron sight

A legprimitívebb célzási eszköz, ennek köszönhetően a legmegbízhatóbb is. Ahogy a nevében is benne van, itt az elülső, és hátulsó irányzékot kell síkba hozni, hogy célra tudjunk tartani. Ezzel a fajta irányzékkal is érdemes gyakorolni, mivel az ember soha nem tudhatja, mikor hagyja cserben egy akkumulátor, vagy törik szét a kezében a drága optikája. Viszont tényleg csak utolsó megoldásként használnám, mivel mind CQB-ban, mind távolsági lövészetben gyengébb a teljesítménye a listánkban szereplő többi résztvevőnél.

Holografikus irányzék

A nyílt irányzék modernkori megfelelője. A célpont-azonosítást megkönnyíti, a magasabb height over bore miatt egy felegyenesedettebb felsőtestet prezentálunk a fenyegetés felé. Ezt nyilván az Aimpont T1, T2, Sig Romeo 5 és ezek kópiáin lehet nagyon jól megfigyelni, melyeket példaként említhetünk.

A felegyenesedett  felsőtest miatt az általunk gyakran használt plate carrier-eket éri a találat, a nyaki tájék helyett. Nyilván az airsoftban nem sok helyen lenne jelentősége, hogy a plate-et, vagy mást ért a találat. Azonban az általunk preferált Mil-Sim játékokon, ha a plate-et éri találat, az kevesebb retorzióval jár, mintha valóban bőrt ért volna.

Nagyító – Magnifier

Ezek a holografikus irányzékok mögé szerelt, többnyire flip-up nagyítók, általában 2-4x nagyítással rendelkeznek. Én úgy gondolom, hogy ez bőven kimeríti azt a lőtávot, amit egy airsoft replika normál körülmények között még effektíven ki tud használni.

A fő szerepük a holografikus irányzékok többcélúsítása. Ezzel a kombinációval hatékonyan tudunk mind közelre, mind távolra tüzet nyitni a célpontunk felé. A főbb hátránya a nehezebb súly egy LVPO-hoz képest. Illetve a rendszer működéséből adódóan több mozgóalkatrészt kell karbantartanunk.

LPVO

Azaz Low Powered Variable Optic, magyar elnevezése nem igazán létezik. Ezek az optikák a holografikus és magnifier együttest hivatottak egy platformba sűríteni. Átalában az első lencse utáni szegmensen egy forgatható mechanizmussal tudjuk állítani a nagyítását. Ezek az optikák leggyakrabban 1-4x vagy 1-6x nagyítási mértékekkel bírnak.

Nagyon jól használhatóak célazonosításra, CQB-re, és 50m+ célzott lövésekre is. Akkor miért nem mindenki ezeket használja? Az eye relief, azaz hogy mikor látunk éles képet az optikán átnézve, hihetetlen kicsi is lehet, ha rosszul épített kópiákról beszélünk, illetve az éles, real steel optikákért a gatyánkat is a boltban hagyhatjuk. Arról nem is beszélve, hogy többségében az 1x-es nagyítás csak parasztvakítás, mert inkább 1,1-1,2x nagyításról beszélhetünk.

 

Magas nagyítású optika – High magnified optic

Általában 4-32x, és eközötti nagyítással bírnak. Az airsoftban nem sok értelmét látom célpont-azonosításon kívül, illetve a rengeteg benne lévő lencse miatt hamar orrnehéznek találhatjuk a replikánkat, meg sem említve a hihetetlenül borsos árát egy olyan optikáért, ami nem törik ketté a kezünkben az első bozótosnál. Ehelyett egy nyakba akasztható távcsővel pont ugyanolyan jól tudunk célpontot azonosítani.

Végszó

Az airsoftban nincsen különösebben szükséged 4x-nél magasabb nagyításra. A legtöbb ember igényeit bőven ki fogja elégíteni egy kópia holografikus irányzék, és az elé szerelt irányzékvédő. Az irányzékvédőről pedig csak annyit, hogy Murphy törvénye alapján, ha csak egyszer nem lesz a replikádon, biztos hogy a kukába rakhatod az irányzékodat, mert valaki belövi.

De mindez a felszerelés fabatkát sem ér, ha nem gyakorlunk vele. Tehát szerelkezzetek össze a cimborákkal, és álljatok neki. A fizikumunkon is mindig van mit javítani, úgyhogy tessék belekapaszkodni a súlyzóba, vagy elmenni futni.

„Get fit or die.” ~ Mike