Border War 2022

A 2022-es évben az EAT részt vett a Csehországban, Vrchbela közelében megrendezett Border War XIV Stargazer nevű nemzetközi MilSim játékon.

A magyar kontingens részeként Task Force oldalon játszottunk a CHARLIE században.

Érkezés után az első nap a tábor felállításáról, beszélgetésről és visszafogott sörözésről szólt a játék beengedési komplexumánál.
Következő nap 09:00-kor sorakozott a CHARLIE század, és 10:00-ra felvonultunk a Task Force HQ elé. A játékszervező sok sikert kívánt, fotózkodtunk, beszélgettünk. végül a század megkapta az első feladatát.
A CHARLIE 1-es és CHARLIE 2-es szakasznak a HQ-tól indulva kellett eljutnia a B határátengedő pontig, az El Gaucho farmot és a 10-es vészhelyzeti medic-pontot érintve. A B határátengedő ponton ismét egyesülnie kellett a CHARLIE 3-assal és ellátnia a határon átlépők ellenőrzését, a határ biztosítását.

Az EAT raj 8 fővel a CHARLIE 1 részeként mint előörs működött a menetoszlop elején, így az El Gaucho farm és az emellett elterülő tisztás elhagyása után mi voltunk az első magyarok, akik először találkoztak ellenállással.
A gerillák két tűzcsapata ütött rajtunk, a raj felvette a harcot az ellenféllel. és sikerült időben kezelni a támadást. Később felzárkózott hozzánk a teljes CHARLIE 1 és kelet felől rákaroltak a gerillákra, akik visszavonultak a saját HQ-juk felé, ezzel időt hagyva az újrarendeződésre, és a sebesültek ellátására.
Rendeződés után követtük az eredeti parancsot és tovább haladtunk a határszakaszunk felé, továbbra is a menetoszlop előörseként. Elértük a randevú pontot a határ mellett, felvettünk a CHARLIE 1 és CHARLIE 2-vel egy védhető pozíciót, és vártuk a CHARLIE 3-at, akik viszont nem érkeztek meg.

Eközben körbevettek minket a gerillák és nagyjából másfél órányi harc után felmorzsolták a CHARLIE maradékát. Visszatértünk a táborunkba, ahol rövid átszerelkezés után jött a parancs, hogy a támadás alatt lévő Task Force HQ-t kell megerősítenünk, illetve felszámolni a támadó gerilla erőket.
Az EAT továbbra is a menetoszlop elején agresszív előörsként mozgott. A HQ-t elérve dinamikusan sikerült megtámadnunk a fáradt ellenfelet, így gyorsan fel lett mentve a HQ és a CHARLIE északi irányba eltolta a gerilla támadók maradékát.
A támadás során a rajunk komoly veszteségeket szenvedett, így a HQ mellett maradtunk és elláttuk a saját és a többi raj sérültjeit. A parancsunk szerint kitisztítottuk a bázis környékét, és felkészültünk egy esetleges ellentámadásra, ami nyugat felől meg is történt.
Az ellentámadás gyorsan erejét vesztette. A helyben megmaradt CHARLIE egységeket vezetve azt a parancsot kaptuk, hogy nyugati irányban egy magaslaton csatlakozzunk az észak felől visszatérő CHARLIE 1-hez. Ez mindenféle fennakadás nélkül megtörtént. A magaslatot tartottuk 30-40 percig, a tűzharc végig alacsonyabb intenzitású volt.

Később vissza kellett vonulnunk, mert a táborunkat támadás érte. Egy rövid tűzharc és egy baleset miatti kényszerpihenő után visszatértünk a körletünkbe. A nap hátralevő részét és az első éjszakai játékrészt sajnos elmosták a heves esőzések.

A második nap reggelén 07:00-kor gyülekeztünk felszerelésben és a teljes CHARLIE 1-el elindultunk ismét az El Gaucho farm felé. Ott vonal alakzatot vettünk fel, aminek rajunk alkotta a bal szárnyát.
A gerillák HQ-ja felé mozgott a szakasz és enyhe ellenséges ellenállásba ütközött. Az ellenfél elsődleges célja a lassításunk és az alakzat szétzilálása volt, nem a harc hatékony felvétele. Többször visszavonultak, hogy minimalizálják veszteségeiket, de a CHARLIE 1-et nem tudták megzavarni.
A gerilla HQ-tól nagyjából 300 méterre az egész alakzat elfordult észak felé, de akkor már túl közel voltunk és riadót fújtak. Rövid idő alatt körbevették a CHARLIE 1-et és lassan, de biztosan túlerőből lemorzsolták a századot.
Miután visszatértünk a táborunkba, rövid átszerelkezés és a tárak feltöltése után megkaptuk a következő parancsunkat.

A Task Force HQ-ja megint támadás alatt volt, így elindultunk, hogy felszabadítsuk a parancsnokságot. Mire odaértünk, kiderült, hogy erre már nincs szükség. Ennek megfelelően a következő küldetésünk a tábor északi, északnyugati környékének, az átengedő és ellenőrző pontok biztosítása volt. A CHARLIE 1 többi egysége kisebb-nagyobb harcokban vett részt.
Az EAT már így is foghíjasan tartotta az állásait, amikor érkezett a parancs, hogy a Dabas S.A.S. az ellenféllel való kontaktolás után elnémult, és valószínűleg támogatásra van szükségük, így 4 főt leválasztottunk a rajunkról akik a Dabas S.A.S. segítségére siettek. A maradék 4 fő hátrébb húzta a védelmi gyűrűt és felkészült az esetleges, hátrányból történő harcokra.
A Dabas S.A.S.-t végül sikeresen felmentették (majdnem otthagyva a saját fogukat), majd csatlakoztak a védőkhöz, de a beharangozott tömeges gerilla roham elmaradt. Miután A CHARLIE 1 többi része visszazárkózott ránk, rövid pihenőt tartottunk.

Az éjszakai játékrész idejére az EAT rajparancsnoka megkapta a CHARLIE század éjszakai irányítását. Az átszerelkezésen kívül összesen két küldetést kaptunk.
Az első küldetés célja a civil falu vezetőinek és PMC kíséretüknek a biztosítása, valamint a Task Force HQ-ra juttatása volt, tárgyalás céljából.
Eközben volt egy rövid de annál kaotikusabb tűzharc, amit egyetlen rendkívül ambíciózus gerilla támadása okozott, akinek élve sikerült kikerülnie a helyzetből. Ezen felül komolyabb probléma nélkül sikerült a falusiakat elkísérni a tárgyalásra.
A második küldetés már komolyabb feladatnak ígérkezett. A Task Force parancsnoksága nem tudta elérni az egyik SOG (Különleges Bevetési Egység) tűzcsoportját, akiknek a feladata ellenséges területen bizonyos céltárgyak megtalálása és biztosítása volt.

Az első parancs szerint el kellett jutnunk az El Gaucho farm előtti mezőig, és onnan relézni a parancsnokság és az SOG egység között. Amikor ez megtörtént, kiderült, hogy megtalálták a csomagot, de nem tudják mozgatni, mert kevesen vannak hozzá. Mivel elérhető közelségben a CHARLIE volt az egyetlen mozgatható egység, így a módosított parancs szerint randevúznunk kellett az SOG egységgel, miközben ők tartják a pozíciójukat, átvenni tőlük a csomagot és azt egyben visszajuttatni a HQ-ra.
A Sötét erdőben a tájékozódás nehézkes volt, de végül sikerült megtalálnunk az SOG-t.
A csomagot tűzharc és lebukás nélkül kimenekítettük az ellenséges területről, és eljuttattuk a parancsnokságra. Az EAT a sikeres küldetés után kifáradva elvonult pihenni.

 

A következő két napot Prágában töltöttük, és városnézéssel egybekötött söröző látogatásokkal kapcsolódtunk ki.